PORODIČNI RASADNIK PROFESIONAL

Crna ribizla

Crna ribizla pripada grupi žbunova, sa prosečnom visinom biljke oko 1m. Crna ribizla ima bobice u rasponu od tamnoplave do crne boje. Cvetovi su joj žučkasto-zeleni, a po rubovima crveno-smeđi dok su bobice u početku takođe crvenosmeđe boje, a kada sazreju postaju crvenije i tamnije. Odlikuje se specifičnim mirisom koji plod crvene ribizle nema. Ribizle se koriste za jelo u svežem stanju a naročito za proizvodnju sokova, marmelade i džemova koji su odličnog ukusa , ali i za dalju preradu kao sastojak alkoholnih napitaka ili želea. U svetu, sve je popularnija u voćnom jogurtu. Plodovi su ovalnog oblika, tamno plave boje, raspoređeni u rastresitom grozdu sa 7 -11 krupnih bobica. Crna ribizla ima veliku hranljivu, terapeutsku i tehnološku vrednost, a naročito je bogata vitaminom C (do 200 mg%) i antocijanima. Uzgaja se kao žbun, nisu potrebni stubovi i žica, a sazreva i bere se jednovremeno.

U ponudi imamo jednogodišnje i dvogodišnje sadnice.