Frankovka je crna sorta koja ima čokot veoma izražene vegetativne snage. Nepoznatog je porekla, ali se pretpostavlja da je iz Austrije. Grozd je srednje krupan ili krupan, po obliku cilindričan ili cilindrično-konusan, srednje zbijen. Masa grozda dosta varira, od 150 do 300 grama. Bobice su srednje krupne, sa debelom pokožicom tamnoplave boje i obilnim pepeljkom. Grožđani sok je bezbojan i neutralnog mirisa. Prema vremenu sazrijrevanja grožđa, Frankovka je pozna sorta. S obzirom na krupnoću grozda, pripada grupi prinosnih sorti. U zavisnosti od uslova gajenja, prinosi grožđa variraju od 12 do 20 hiljada kg/ha. Mada je dobro rodna sorta, više joj odgovara duga rezidba – na lukove sa 8 do 10 okaca. Odgovara joj špalirski sistem gajenja i svi oblici stabla koji omogućavaju kombinovanu rezidbu. Različito je osetljiva na najčešće bolesti: na plamenjaču naglašeno, na pepelnicu osrednje, a na sivu plesan je relativno otporna. Svrstava se u red sorti otpornih na zimske mrazeve. Grožđe se koristi za proizvodnju kvalitetnih crnih vina, a izuzetno i za vrhunska.