Rizling italijanski je veoma zastupljena sorta u našim vinogorjima. Sinonimi za ovu sortu su još i: Graševina, Grašica (Hrvatska), Laški rizling (Slovenija), Welschriesling (Nemačka), Riesling italico (Italija). Potiče iz Francuske. Gaji se u Nemačkoj, Italiji, Austriji, Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Rumuniji, Bugarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i dr. Kod nas se gaji u svim vinogorjima. Čokot je srednje bujan. Odrasli list – srednje veličine ili mali, duži nego širi, trodelan ili petodelan. Grozd je mali ili srednje veličine zbijen, valjkast ili kupast, najčešće sa jednim krilcem,što je karakteristično za sortu. Peteljka grozda duga i tanka. Bobica je mala, okrugla ili neznatno izduženo okrugla kod veoma zbijenih grozdova. Pokožica debela, prozračna, protkana sitnim žilicama, zelenožute boje, pokrivena pepeljkom sa veoma izraženim pupkom što je karakteristika sorte. Meso je sočno a bobica sadrži mnogo semenki. Prinos grožđa varira od 10,000 – 15,000 kg/ha, pa i znatno više, što zavisi od klona, uzgojnog oblika, režima ishrane, načina rezidbe, lozne podloge i dr. Sorta je srednje je osetljiva prema plamenjači, a osetljiva prema pepelnici i naročito na sivu plesan. U našoj zemlji jedna je od privredno najznačajnijih sorti. Rejonirana je u svim vinogorjima Srbije.