Grozdovi stonih sorti vinove loze koriste se za konzumiranje u svežem stanju ili prerađeni sušenjem, konzerviranjem i sl. Neke od sorti mogu se koristiti i za pravljenje vina. Takve sorte imaju puno manje šećera nego vinske, krupnije bobice i imaju više pulpe. Takođe zahtevaju i drugačiju tehnologiju gajenja i nege i više ručnog rada. Potrebno je voditi računa o izboru optimalnog roka berbe, jer nezrelo stono grožđe sadrži manje šećera, kiselo je, neprijatnog ukusa, slabog mirisa i lošeg izgleda. Stone sorte u prezrelom stanju brzo gube ukus i miris, a pojedine sorte dobijaju i neprijatnu aromu. Težina grozda je različita. Uzrok tome su razni činioci – cvetanje, opterećenost čokota rodom, vremenske prilike itd.
Bela stona sorta, dozreva krajem Septembra Bobice krupne, ujednačene,... Detaljnije
Ubraja se među najpoznatije i najraširenije stone sorte Uzgojen je u... Detaljnije
Ova stona sorta je proizvedena u Kaliforniji Veoma je zastupljena u svim... Detaljnije
Stona sorta Ribijer spada u crne sorte grožđa Stvorena je u Francujskoj U... Detaljnije
Lasta je naša domaca, stona sorta stvorena na poljoprivrednom fakultetu u... Detaljnije
Moldavija (poznata i kao Moldova) je kvalitetna sorta stonog grožđa sa... Detaljnije
Grozd je vrlo krupan, rastresit, od 350 do 550 grama, vrlo izdužen Zrna su mu... Detaljnije
Stona sorta Rubel je sorta koja je stvorena u Francuskoj Zrna su krupna, veoma... Detaljnije
Ovo je bela stona sorta vinove loze Zrno je duguljasto sa debljom pokožicom... Detaljnije
Kraljica Vinograda vinova loza je bela stona sorta Sorta je srednje bujna,... Detaljnije
Stona sorta vinove loze Mišel poreklom je iz centralne Italije, grada Velletri... Detaljnije
Ovo je crna sorta stonog grožđa Vrlo je bujna sorta Grozd je vrlo sličan... Detaljnije
Ovo je crna sorta stonog grožđa Ima krupan i rastresit grozd sa velikim... Detaljnije