Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne sorte, crvenica takođe utiču na obojenost crnih vinskih sorti. Kvalitet vina zavisi od kvaliteta grožđa kao i kvalitetom tehnološkog postupka prerade grožđa. Vreme berbe je od izuzetnog značaja za kvalitet budućeg vina. Grožđe se bere u stanju tehnološke zrelosti jer tada ima najbolji hemijski sastav, a prvenstveno se misli na sadržaj šećera od kojeg zavisi količina alkohola u budućem vinu. Grožđe sadrži i organske kiseline koje belim vinima daju pitkost i svežinu. Bela vina sa malo kiselina se karakterišu kao bljutava i lakše se kvare. Idealni vremenski uslovi za berbu su suvo vreme s temperaturom od 20 – 25 °C. Ako je temperatura viša od 25 °C, treba voditi računa da ne dođe do pregrevanja grožđa u sanducima jer se to može vrlo nepovoljno odraziti kako na tok fermentacije, tako i na kvalitet budućeg vina. U slučaju nastupanja kišnog perioda u vreme berbe dolazi do pojave truleži – botritisa. Pri berbi vinskih sorti treba odvojiti bele od crnih sorti.
Ova sorta spada u autohtone sorte crnog grožđa koja je bila zapostavljena ali... Detaljnije
Rizling italijanski je veoma zastupljena sorta u našim vinogorjima Sinonimi za... Detaljnije
Vranac je najpoznatija crnogorska sorta iz koje se od davnina proizvodilo... Detaljnije
Merlot vodi poreklo iz Bordoa iz jugozapadne Francuske, gde i danas predstavlja... Detaljnije
Ovo je bela stona sorta grožđa Nastala je u Rumuniji Spada u bujne sorte... Detaljnije
Frankovka je crna sorta koja ima čokot veoma izražene vegetativne snage... Detaljnije
Šardone je francuska sorta, poreklom iz Burgundije (centralno-istočna... Detaljnije
Crni Burgundac spada u crne sorte grožđa Homogena je sorta i sastoji se od... Detaljnije
Ova sorta vinove loze se smatra autohtonom sortom Srbije Vrlo je rodna sorta, u... Detaljnije
Tamjanika je stara pitoma vrsta vinove loze (grožđa) Ima poseban ukus i miris... Detaljnije